torstai 10. toukokuuta 2018

Kesän treenitavoitteet (tai niiden yritelmät)

Osallistuimme eilen rally-tokon kisanomaisiin treeneihin avo-luokkaan, jotka pidettiin ulkona hallin pihalla. Suorituksemme meni tällä kertaa ihan päin honkia. Rata oli tosi kiva, mutta Aada ei ollut lainkaan henkisesti mukana. Ulko-olosuhteet taisivat aiheuttaa Aadalle liikaa häiriötä. Puolessa välissä rataa annoin periksi ja tajusin, ettei tätä ole mitään järkeä enää jatkaa, joten keskeytin radan. Nolotti, kun yliarvioin Aadan osaamisen ja luulin, että meidän tähänastiset treenit ulkona olisivat jo riittäneet siihen, että Aada kykenisi keskittymään ratasuoritukseen. Mutta ehei, näköjään Aada tarvitsee ulkotreeniä roimasti lisää.

Avoimessa luokassa kisaamisen saa suosiolla jättää hamaan tulevaisuuteen. Aada osaisi kyllä kaikki liikkeet, mutta tuo häiriön sietämisen vaikeus. Huoh! Harmittaa hulluna, mutta toisaalta mikäs kiire meillä tässä on. Ei ole mitään järkeä viedä koiraa tilanteeseen, jossa sen ei ole mukava olla. Minun täytyy vaan yksinkertaisesti kouluttaa Aada niin varmaksi, että kisatilanteet tuntuvat siitä lastenleikiltä. Jotenkin se vaan kuulostaa yksinkertaisemmalta mitä se todellisuudessa on. :D Eikun vaan leuka rintaan ja nöyrästi kohti uusia pettymyksiä, vai miten se meni.

Viime keväänä otettu kuva.
Hahmottelin muutama viikko sitten meille kesäksi muutamia treenitavoitteita rally-tokoon (ja yleisesti treenaamiseen) liittyen. Tässä ne olisi nyt lyhkäisesti koottuna:

1. Etäpalkka
Yritän hiljalleen rakentaa Aadalle motivaatiota etäpalkalla. Tavoitteena olisi saada tämä tulevaisuudessa niin vahvaksi, että voisin mahdollisesti käyttää sitä kisoissa suorituksen jälkeisenä palkkana.

2. Kylttien lähestyminen
Todettiin tammikuussa rally-tokon valmennusryhmässä ekoilla kerroilla, että Aada laskee katseensa lähes joka kerta juuri ennen kylttiä. Kyseessä voi olla jossain määrin opittu käytös. Seuraamisen vahvistamisen lisäksi saimme ohjeeksi harjoitella kyltin lähestymisiä niin, että liikkeen suorittamisen sijaan palkkaankin sen lelulla juuri kyltin kohdalla. Näin Aadan odotukset kylttejä kohtaan kasvaa, jolloin sen luulisi pysyvän skarpimpana. Aion nyt ottaa tämän kokeiluun.

3. Houkutukset
Otan treeneihin mukaan erilaisia esineitä lojumaan maahan. Myös pujottelua ja spiraalia harjoittelemme erilaisilla esineillä. Näin Aadan päässä toivottavasti vahvistuu ajatus siitä, ettei mitään maassa lojuvaa asiaa tarvitse noteerata.

4. Yllätyksellisyys
Olen liian rutinoitunut ja ennalta-arvattaja palkkaaja. Tästä lähtien otan treeneihin silloin tällöin mukaan "yllätyspalkkaustreenejä", jonka palkkauspaikat olen ennalta suunnitellut ja tällä tavalla vältän "rutiinipalkkaamisen". :)

5. Treenit erilaisissa paikoissa
Yritän käydä treenaamassa ja leikkimässä mahdollisimman paljon erilaisissa paikoissa. Hiekkakentillä, parkkipaikoilla, kauppojen pihoilla, kaupungin keskustassa, koiratapahtumissa yms. Häiriönsieto on tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin mörkömme ja kompastuskivemme tässä lajissa! Aada on teknisesti tosi taitava, mutta niillä taidoilla ei juurikaan tee mitään, jos se ei pysty keskittymään tekemiseensä.

2 kommenttia:

  1. Harmi että oli noin hankalaa! Taitaa se kisamainen tilanne olla vaan niin erilainen kuin omat treenit, sekä koiran että ihmisen mielestä. Mitähän siihen keksisi... :/

    Mutta hei, jos kaipaat häiriötä ulkotreeneihin niin voin tulla seisomaan/istumaan/makaamaan kentän laidalle (tai vaikka keskelle kenttää) ja pitää jos jonkinmoista ääntä! :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tule vaan häiriköimään, siitä olisi iso apu. :)

    VastaaPoista