lauantai 12. maaliskuuta 2016

Hallittavuustestissä

Haettiin kuukausi takaperin agilityn alkeiskurssille ja sitä varten pitää suorittaa hallittavuustesti hyväksytysti. PoKSin hallittavuustesti on mielestäni haastava ainakin minun koiralleni, mutta meitä pentuagilitykurssin käyneitä kannustettiin kokeilemaan, niin samakos tuo. Hallittavuustesti oli tänään ja tälle päivälle osallistui minun lisäkseni 6 koirakkoa.

On se vaan rankkaa.
PoKSin hallittavuustesti sisältää:
- Luoksepäästävyyden, eli koiran pitää odottaa paikoillaan vierellä kun ohjaaja käydään kättelemässä. Koiran pitää olla luoksepäästävä ja hyväksyä vieraan ihmisen lähestyminen/kosketus. Tämä on saatava hyväksytysti läpi, jotta testiä voidaan jatkaa.
- Seuraaminen taluttimetta. Koirakot seisoo rivissä ja ne käydään kiertämässä kahdeksikon mallisesti (eli pari kertaa mennään koirakkojen välistä). Ei vaadita mitään tokoseuraamista, kunhan koira pysyy hanskassa niin se on tärkeintä.
- Paikallaolo. Koirakot muodostaa kujan. Koira jätetään odottamaan toiseen päähän ja ohjaaja kävelee toiseen päähän. Koiran pitää odottaa paikoillaan 30 sekuntia, jonka jälkeen palataan koiran luo.
- Luoksetulo. Sama kuin edellisessä, mutta koira kutsutaan koirakkojen muodostaman kuilun läpi.
- Leikkiminen. Tässä katsotaan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä. Leikitään koiran kanssa, aikaa on noin minuutti.
- Yhteistyö. Koirakolle annetaan suoritettavaksi joku helppo temppu/tehtävä. Tässä katsotaan, miten ohjaaja saa motivoitua/kannustettua koiraa ja kuinka halukas koira on tekemään.

Testi on läpäisty, jos luoksepäästävyys on hyväksytty ja kaksi muuta osiota suoritettu hyväksytysti. Leikkiminen ja yhteistyö arvioidaan sanallisesti ja ne vaikuttavat silloin, jos useampi koirakko on läpäissyt testin kuin kurssilla on tilaa.

"Onks naapurit kotona?"

Ennakkoajatuksiani: Hmm.. Aika monta haastavaa asiaa, joita me vasta opetellaan. Varsinkin kun koira on irti kaikissa muissa paitsi luoksepäästävyydessä. Luoksepäästävyys menee varmasti läpi, ollaanhan me harjoiteltu sitä arkitottelevaisuusryhmässä. Olen aika varma, ettei Aada malta seurata minua, vaan haluaa leikkiä jokaisen lähellä olevan koiran kanssa. Paikallaolo on Aadalla vahva, mutta onkohan 30 sekuntia hallissa liian haastava aika tuolle penskalle. Luoksetulo on myös vahvahko, mutta malttaako juosta kujan läpi kun on niin monta kivaa koiraa ohitettavana. Leikkiminen ja yhteistyö ovat ihan helppoja, mutta niitä arvioidaankin vain sanallisesti, toisin kuin muut on hyväksytty/hylätty.

Ja miten meillä meni:
Häiriöksi hallin toiseen päähän oli rakennettu pieni esterata, jossa (erittäin äänekkäät) häiriökoirat suorittivat rataa. Niistä pääsi ihan järkyttävän hirveän kova ääni ja olin ihan kauhuissani että mitähän tästäkin nyt tulee! Aada oli aluksi hämmentynyt kovasta äänestä ja hurjasta haukunnasta, mutta aika pian se onneksi rentoutui ja alkoi kiinnittämään huomionsa minuun. Huh! Onneksi minäkin lopulta totuin siihen meteliin ja pystyin keskittymään meidän tekemiseen.- Luoksepäästävyys meni heittämällä läpi, kiitos arkitottiksen. Aada malttoi odottaa nätisti kun käteltiin ja tervehti jopa ihan maltillisesti ohjaajaa ilman sen kummempaa häslinkiä.
- Seuraaminen taluttimetta meni myös läpi! Olin ihan varma että tämä olisi haastavin osuus, mutta Aadahan seurasi minua ihan tiiviisti eikä kiinnittänyt huomiota muihin koiriin. Leikitin sitä tarkoituksella juuri ennen suoritusta, että saisin kokonaan sen huomion ja kikkani onnistui täydellisesti. Kiitos ihanan, likaisen ja nuhjuuntuneen narulelumme!
- Paikallaolo ja luoksetulo yhdistettiin ajan säästämiseksi. Eli koiran piti odottaa kujan päässä 30 sekuntia, jonka jälkeen kutsuttiin luo. Aada malttoi ekalla kerralla odottaa noin 10 sekuntia, kun pinkoi suoraan luokseni. Saatiin kokeilla toisen kerran, jolloin Aada malttoi odottaa noin 15 sekuntia ja juoksi jälleen suoraan luokseni. Eli paikallaolo hylättiin, mutta luoksetulo hyväksyttiin.

Eli toisin sanoen suoritettiin hallittavuustesti HYVÄKSYTYSTI!

Viimeisenä oli sanallisen arvion tehtävät, eli leikkiminen ja yhteistyö. Leikittiin noin minuutin ajan ja sen jälkeen tehtiin siivekkeen takaakiertoa. Ollaan harjoiteltu esineiden takaakiertoa kotona, joten Aada teki sen ilman sen kummempia ohjaamisia muutamia toistoja. Aada oli kuitenkin jo tosi väsyneen oloinen ja hallin hurmaava keinonurmimatto alkoi jo kiinnostaa enemmän kuin siivekkeen kiertämiset, niin viimeiset toistot olivat jo vähän tahmeita. :)Nyt jäätiin sitten odottelemaan sähköpostia, jossa selviää valittiinko meidät alkeiskurssille vai ei. Hallittavuustestin suoritti meidänkin ryhmästä suurin osa, joten hyväksyttyjä on enemmän kuin ryhmissä on tilaa. Ilmoittelen heti kun tiedän miten meidän kävi.

2 kommenttia:

  1. Vautsi miten hienosti, onnea! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tuli itsellekin yllätyksenä, kun en tosiaan ollut ollenkaan varma miten meillä menee. :)

    VastaaPoista