sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Oona Mäen rally-tokokoulutus

Lähdettiin ajelemaan kohti hallia Oona Mäen rally-tokokoulutukseen. En kerennyt paljon kotiristeystä pidemmälle, kun kuulin takaa yökkäisyn. Yritin vilkuilla taustapeilistä, että pliispliis kuulinhan väärin, ei kai se koira vaan oksenna siellä. En saanut asiasta varmuutta, joten ajoin lähikaupan pihaan ja kävin kurkkaamassa. Häkissä oli pari pientä läjää, jossa oli vähän ruokaa, mutta enimmäkseen oksan palasia. Aada kun tykkää kannella metsässä oksia ja risuja, pureksia niitä ja osittain myös syödä. En jaksa enkä tohdi koko ajan sitä siitä kieltää, niin silloin tällöin se oksentelee näitä "oksaoksennuksia". Huokaisin helpotuksesta, että se oli vain oksaoksu, ja yritin pikaisesti siivota oksennuksen. Meidän piti alun perin olla ajoissa hallilla, mutta tämän pienen episodin takia olin hallilla kymmentä minuuttia ennen koulutuksen alkua. En kerennyt lenkittää Aadaa kunnolla ja se vähän harmitti minua. Meitä oli ryhmässä viisi osallistujaa ja jokaiselle oli varattu 20 minuuttia koulutusaikaa. Minun vuoroni oli viimeisenä, eli minulla oli puolisentoista tuntia "luppoaikaa". Joten toisaalta onni onnettomuudessa, kun en ollutkaan niin ajoissa hallilla. Nyt sain mukavasti kulutettua aikaa käymällä Aadan kanssa rauhassa pidemmän lenkin. :)


Tällä kertaa otin Aadan vähän turhan aikaisin autosta halliin ennen omaa vuoroani. Se tuli halliin supervireessä, mutta aika pian se vire sitten laski ja Aada vaikutti jopa jo vähän väsähtäneeltä päästessämme Oonan luo.


HÄIRIÖHERKKYYS
Halusin kysellä Oonan mielipidettä Aadan häiriöherkkyyteen ja kuinka minun pitäisi sitä lähteä työstämään. Kerroin, että erityisesti kisatilanteessa häiriötä Aadalle aiheuttaa mm. radalla/yleisössä seisovat ihmiset. Oona pyysi muut ryhmäläiset avuksi kentälle seisomaan riviin. Mentiin Aadan kanssa kymmenisen metrin päähän ja lähdin seuruuttamaan Aadaa ihmisiä kohti. Ensin aloitettiin muutamasta askeleesta ja vähitellen vaikeutettiin menemällä koko ajan lähemmäs ihmisiä. Pointtina oli päästä palkkaamaan aina ennen kuin Aada katsoi ihmisiä. Jos se kerkesi vilkaista ihmisiä, en palkannut ja peruutin takaisin lähtöpaikkaan. Lopussa päästiin jo ihan ihmisten lähelle ilman, että Aada vilkuili niitä. Tällaista treeniä Oona suositteli tekemään myös erilaisten esineiden kanssa. Kentälle voi laittaa ihmisiä seisomaan ja erilaisia tavaroita lojumaan lattialle. Mitä haasteellisempia häiriöitä koiralle opettaa treeneissä, sitä helpommin koira sietää kisatilanteen häiriöt.

Oona kertoi omistavansa itsekin häiriöherkän koiran, joten hän osasi hyvin samaistua minun tilanteeseeni ja sain häneltä paljon hyödyllisiä neuvoja. Hän esimerkiksi kysyi millaiset kisarutiinit meillä on ja suositteli, että Aadan kanssa voisi olla hyvä kisapaikalle saapuessa käydä hetken katselemassa meininkiä (ja mahdollisuuksien mukaan leikkimässä hallissa/kisapaikalla) ja vasta sen jälkeen viedä autoon odottamaan. Olisi myös hyvä, jos se pääsisi jostain raosta näkemään rataa jo ennalta, ettei siellä tulisi "yllätyksiä". Häiriöherkälle koiralle on reilua antaa rauhassa tutustua ympäristöön, jonka jälkeen se pystyy helpommin keskittymään yhdessä tekemiseen. Koiran voi antaa rauhassa tsekkailla ympäristöä ja palkata kun se ottaa itse kontaktia. Tätähän voi myös tehdä muuallakin, kuin kisoissa/treeneissä.

Tasan vuosi sitten on ollut vähän keväisempi ilma.

SEURAAMINEN JA PERUSASENTO
Lopuksi Oona yllättäen kehui paljon Aadan seuraamista, mikä lämmitti mieltä, koska ollaan treenattu sitä niin paljon viime aikoina! :D Tänään Aada kyllä seurasi tosi kivasti omastakin mielestäni, syystä tai toisesta. :) Oona suositteli, että kannattaa pian ruveta jo opettelemaan oikealla puolella seuraamista ylempiä luokkia silmällä pitäen.

Hän pani myös merkille, että Aada siirtyy perusasentoon välillä aika hitaanpuoleisesti, jonka vuoksi vire selvästi laskee. Perusasentoon siirtymisestä olisi hyvä muodostaa koiralle virettä nostattava liike. Tätä kannattaa harjoitella esim. Aadan tapauksessa lelulla. Eli pyydetään koira tulemaan sivulle ja viskataan välittömästi lelu koiralle. Vähitellen perusasentoon siirtymisestä pitäisi tällä tavalla tulla vauhdikkaampi ja innokkaampi. Tämä oli tosi hyvä vinkki ja otetaan välittömästi käyttöön. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti