sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Treenirutiinien rikkomista ja kisahaaveita

Perjantaina tehtiin hauskaa ja erilaista treeniä rally-tokoryhmässä. Kentälle oli aseteltu kolme noin viiden kyltin jonoa, jotka oli tarkoitus suorittaa niin, että liikkeet tehtiin vasta muutaman askeleen päässä kyltin jälkeen (tavallaan kylttien välissä). Ei siis kyltin kohdalla, kuten normaalisti. Pointtina oli tehdä kyltit koiralle merkityksettömiksi ja rikkoa rutiineja. Ehkä enemmän vaikeuksia tämä treeni tuotti ohjaajalle kuin koiralle. :D


Sitten opeteltiin Aadan kanssa peruutusta. Laitettiin lattialle kaksi kartiota vierekkäin noin metrin etäisyydelle toisistaan ja koira niiden väliin niin, että takajalat oli suurin piirtein kartioiden välissä. Kun koira vähänkin peruutti taaksepäin, palkattiin. Tavoitteena oli saada koira peruuttamaan kartioiden välistä ja palkata silloin, kun sen etujalat ovat kartioiden kohdalla tai taempana. Välimatkaa kartioihin hiljalleen lisätään ja lopulta koira kykenee peruuttamaan pitkänkin matkan kartioiden väliin. Aada oivalsi tämän aika nopeasti ja nyt olen tehnyt samaa kotona. Otan varmaan videotakin tässä lähiaikoina kun liike alkaa sujumaan paremmin. Aadan mielestä tämä temppu on hauska, se nauttii kovasti peruuttamisesta. :)

Tänään kävin rally-tokon epävirallisissa kisoissa fiilistelemässä. Ei osallistuttu mölleihin Aadan kanssa, vaan kävin sen kanssa leikkimässä lähistöllä ja naksuttelin käsikosketuksista, josta Aada kovasti tykkää. Kyllä siitä selvästi näkee, että tuollaisessa tilanteessa Aadan keskittyminen on vaikeaa ja se on aika vaisu. En yhtään ihmettele miksi kisat ovat sille vaikeita, kun se on hämillään jo tuollaisessa tilanteessa. En tiedä johtuuko epävarma käytös siitä, että paikka/tilanne oli sille uudehko vai häiritseekö sitä ympärillä olevat asiat liikaa. Lisäksi mietin onko tämä koulutuksen/sosiaalistamisen puutetta vai onko tämä epävarmuus osa Aadan perusluonnetta, johon on vaikea vaikuttaa. Toki onhan Aada vielä niin nuori ja kokematon, varmasti luonne vielä jossain määrin kehittyy ja sen pitää saada paljon hyviä onnistumisen kokemuksia erilaisissa häiriöissä/tilanteissa. Pitää nyt vaan käydä ahkerasti pitämässä hauskaa erilaisissa paikoissa ja tekemässä helppoja temppuja, joiden onnistuminen kasvattaisi itsevarmuutta. Toivottavasti se antaisi vähitellen Aadalle lisää varmuutta, muuten kyllä kuoppaan kaikki haaveet kisaamisesta tämän koiran kanssa. Minulle olisi vaan niin tärkeää saada Aada kisoissa sellaiseen mielentilaan, jossa se pystyisi työskentelemään kanssani iloisesti ja varmasti. Olisi niin ihana nähdä se vilpitön ilo ja sisukkuus, joista saan aina nauttia treeneissä.

i-h-a-n-u-u-s
Lokakuun loppupuolellahan olisi samana viikonloppuna kahdet kisat täällä, mutta mietin vielä hartaasti ilmoittaudunko jompaankumpaan. Korkeintaan menen talkoilemaan oman seuran kisoihin ja käyn sitten samalla Aadan kanssa fiilistelemässä hallilla. Voi miten kätevää olisikaan hakea kaksi hyväksyttyä tulosta samana viikonloppuna. Tai edes se yksi.

2 kommenttia:

  1. Peruutusvideota odotellaan! Tekniikka kuulostaa kivalta, varmaan oppii hyvin peruuttamaan suoraan tuolla tavalla? :)

    Mutta höh taas noita Aadan kisapaikkafiiliksiä. :( Mitähän sen mielessä liikkuu... Millainen se muuten on näyttelyissä, tai silloin kun osallistuitte putkiralliin joskus? Oliko samalla tavalla vaisumpi, kun eikös ympäristö kuitenkin ole samantapainen, kun on paljon ihmisiä ja koiria, vai onko mielentila niissä parempi?

    VastaaPoista
  2. Juu, siinä koira oppii peruuttamaan kivasti suoraan. :)

    Näyttelyissähän se on ollut ihan ok, toki kehässä pyöriminen ja hetken paikallaan seisominen ei vaadi mitään älyllistä suoritusta ja keskittymistä. :D Olen kyllä miettinyt, pitäisikö palata hetkeksi agilityn pariin ja käydä sitten muutamat möllit ja putkirallit, jos sieltä saisi samalla sitä kisakokemusta ja parempaa fiilistä. Kyllähän se putkiralli meni vauhdikkaasti, kun se on niin nopeatempoinen. :) Muuta en muista Aadan mielentilasta putkirallissa, ei se silloin muistaakseni vajonnut omaan kuplaan. Tai sitten en vielä tunnistanut sitä.

    VastaaPoista