keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Hyödyllisiä rally-tokotaitoja

Donnan kanssa olen tänä vuonna keskittynyt pääasiassa rally-tokoon vaadittavien taitojen opetteluun. Donnahan ei ole vielä tähän päivään mennessä kylttejä nähnyt ollenkaan, eikä meidän treenit oikeastaan muistuta rally-tokoa ollenkaan.


Listailen tähän taitoja/temppuja, jotka itse koen hyödylliseksi opettaa vahvaksi jo suhteellisen varhaisessa vaiheessa rally-tokoa ajatellen ennen varsinaisia kylttitreenejä. Saan samalla vähän itsellenikin jäsenneltyä "väliaikatietoja" ylös, niin voin myöhemmin käydä kurkkailemassa missä mennään ja mitä tehtäisiin seuraavaksi.

Tämä on toki makuasia, kuinka paljon ja millaisia taitoja haluaa treenata ennen varsinaisia lajitreenejä. Nämä perustuvat puhtaasti omiin vähäisiin kokemuksiini/näkemyksiini. Jos joku tykkää toisenlaisesta lähestymistavasta, sekin on varmasti yhtä hyvä tapa! :) Lisäksi ajatuksia ja vinkkejä saa aina jakaa kommenttiboksiin.

SEURAAMINEN
Rally-tokoa ajatellen molemmat puolet olisi hyvä olla mukana ihan alusta asti. Donnan kanssa ollaan tähän mennessä tehty takajalkojen käyttöä korokkeella ja perusasentoon tuloja aluksi ohjaamalla ja nykyään tarjoamisen kautta sekä korokkeella että ilman.

PERUUTTAMINEN
Peruuttamista on rally-tokossa sekä ohjaajan edessä että sivulla. Olen itse aloittanut Donnan kanssa peruuttamisen harjoittelun edessä. Kunhan se sujuu (ja seuraaminen sujuu), siirrän peruutusharjoitukset myös sivulle (mahdollisesti molemmille puolille). Rally-tokossa koiran tarvitsee peruuttaa ohjaajan edessä kolme omaa mittaansa ja sivulla ohjaajan kolmen askeleen verran, mutta itse haluan sen osaavan peruuttaa pitempääkin matkaa, koska silloin sääntöjen vaatimat pätkät sujuvat leikiten.

ETEENTULO
Eteentuloa ja istumista olen tähän mennessä Donnalla vahvistanut ja lisäksi tehnyt niin, että peruutan itse muutaman askeleen Donnan seuraten edessä. Eteentuloa perusasennosta ei olla vielä tehty ollenkaan, mutta tämän opettamisessa aion todennäköisesti käyttää alustaa / matalaa koroketta apuna.

ISTU, MAAHAN JA SEISO
Nämä koiran tarvitsee osata sekä liikkeestä että paikaltaan. Istu-seiso-maahan jumppaa ollaan tehty Donnan kanssa toistaiseksi aika vähän. Seisomisen alkeita vasta opetellaan. Kunhan Donna sitten joskus osaa erottaa nämä liikkeet sanallisesti toisistaan, lähden harjoittelemaan liikkeestä jääviä.

PYÖRÄHDYS
Pyörähdystä tehdään liikkeestä sivulla, mutta mielestäni tätä liikettä voi soveltaa myös ylemmissä luokissa erilaisten käännösten opettamiseen (ainakin Aadan kanssa niin olen tehnyt). Pyörähdyksiä ei olla Donnan kanssa aloitettu vielä ollenkaan.

ODOTTAMINEN
Odottamista rally-tokossa tulee ainakin koiran ympäri kiertämisissä ja jossain määrin merkillä. Donnan kanssa en ole vielä juurikaan harjoitellut odottamisissa esim. kestoa, mutta tarkoitus on tulevaisuudessa opettaa se odottamaan eri asennoissa ja erilaisissa häiriöissä.

Tänään käytiin pitkästä aikaa hallilla. <3
Näillä taidoilla pärjää jo mielestäni aika pitkälle rally-tokossa ainakin teknisesti, sillä samat liikkeet toistuvat kaikissa luokissa vähän erilaisilla variaatioilla. Näiden lisäksi toki jää vielä opeteltavaksi ylempien luokkien merkille lähetys, hyppy, putki jnejne. Harjoiteltavaa ja hienosäätöä kyllä riittää!

Ja tähänhän on listattu pelkästään liikkeet/temput. Lisäksi ainakin itse koen nykyään tärkeäksi opettaa koiralle ennen varsinaista lajiteeniä esim. eri palkkasanat ja temppujen ketjuttamisen. Lisäksi yhteisen kuplan rakentaminen ja kiva yhdessä tekeminen on kaikkein oleellisinta, ei niinkään kisamenestys tai -menestymättömyys. Pääasia on kuitenkin hauskan pitäminen koiran kanssa ja koiran kuunteleminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti