maanantai 21. joulukuuta 2020

Donna 2 vuotta!

Tänään vuoden pimeimpänä päivänä Donna täyttää 2 vuotta!

Donnan luonteen kehittymistä on ollut mielenkiintoista seurata. Luonteensa puolesta se on lähes vastakohta Aadalle, jonka ansiosta olen saanut mahdollisuuden oppia toimimaan täysin erilaisen koiran kanssa. Donna on varsin hauska tapaus ja se jaksaa päivittäin huvittaa omilla hassuilla tempauksillaan. 

Tiivis parivaljakko jo ensimmäisistä päivistä lähtien. <3

Kotona Donna on rauhallinen ja seurallinen kaveri. Yleensä se makoilee minun lähistöllä ja on vähintäänkin hengessä mukana kaikissa askareissa. Se on ihanan huoleton ja leikkisä luonnonlapsi, jonka häntä heiluu koko ajan. Donna on myös sopivan itsenäinen ja viihtyy tarvittaessa hyvin itsekseen.

Täysin vieraisiin ihmisiin se tutustuu vaihtelevasti ja kuvailisin sen olevan varautunut/pidättyväinen. Pentuna se vaikutti hyvin ujolta, eikä ollut juurikaan kiinnostunut tekemään tuttavuutta vieraiden kanssa. Nykyäänkään sitä ei yleensä ihmiset juurikaan kiinnosta. Oma perhe on tietysti parasta ja tärkeintä maailmassa. Donna on kuitenkin ystävällinen ja tavallisesti tulee ennemmin tai myöhemmin nuuskimaan vierasta ihmistä ja parhaimmassa tapauksessa jää rapsuteltavaksi. Itse pääsääntöisesti tykkään pidättyväisestä piirteestä, koska tietynlainen välinpitämättömyys ympäristöä kohtaan helpottaa monia asioita. Tosin välillä taas varautuneisuus on tietyllä tavalla raskasta. Mutta esimerkiksi harrastuksissa ihmiset ovat sille tavallisesti täysin ilmaa ja vieraat ihmiset pystyvät sitä palkkaamaan. Mielenkiinnolla odotan, säilyykö välinpitämättömyys ympäristöä kohtaan esimerkiksi tulevaisuudessa kisatilanteissa ja kuinka herkästi se mm. reagoi minun jännittämiseen. Näitä asioita toki harjoitellaan sitten perusteellisesti, kun sen aika tulee.

Harrastuksissa Donna on huippuhauska. Se on vilkas, helposti motivoitavissa ja aktiivinen minua kohtaan. Välillä innokkuus/kärsimättömyys tulee esiin haukkumisena. Yritän tällä hetkellä olla vahvistamatta sitä, koska rally-tokossa ääntely ei ole suotavaa. Se palkkautuu hyvin sekä nameilla että leluilla. Olen opettanut Donnalle paljon taitoja tarjoamisen kautta ja erilaisia targetteja hyödyntäen, sillä ne ovat osoittautuneet Donnan kohdalla toimiviksi (puhumattakaan siitä kuinka hauskoja ja tehokkaita koulutusmuotoja ne ovat). Donnaa ei juurikaan tarvitse opastaa, vaan se haluaa ensin kokeilla ratkoa ongelmat itse. Toisinaan tämä luonteenpiirre tuo pieniä haasteitakin esimerkiksi keston lisäämisessä, kun koira on nopea ja tarjoaa sekunnin välein kaikkia aiemmin oppimiaan asioita. Onneksi tähänkin on löytynyt keinoja, joilla kestoa ja rauhaa saa vähitellen kehitettyä. Esimerkiksi viimeisimpänä opetin sille maahanmenoon kestoa, ja kun se pääsi hommasta jyvälle, yllätyin miten nopeaa edistyminen oli! 

Vaikka Donna on sähäkkä ja helposti asioista innostuva, se osaa silti itse tilanteen tullen asettua aloilleen eikä hökellä turhia. Tämä luonteenpiirre on ihastuttanut minua pennusta saakka. Ihan mahtava ominaisuus.

Ensi vuodelle minulla on paljon suunnitelmia, mutta saa nähdä kuinka moni niistä toteutuu. Ensi kesänä mahdollisuuksien mukaan haluaisin käyttää Donnaa mh-luonnekuvauksessa. Ekoissa näyttelyissäkin olisi mukava jossain välissä kesää/syksyä pyörähtää, kunhan ollaan ensin harjoiteltu siihen tarvittavat taidot. Lisäksi rally-tokokisahaaveita on, mutta ekojen kisojen ajankohdalla ei ole mikään kiire. Kisoihin mennään sitten, kun Donna tuntuu olevan siihen valmis. Uskon kyllä, että siitä tulee oikein mukava ja säpäkkä kisakaveri. :)

2 kommenttia:

  1. Onnea Donnalle! Oliko suuret juhlat, saiko lahjoja? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna kiittää! Hyvin hillityt bileet ja lahjat säästettiin jouluaattoon. :P

      Poista