tiistai 5. tammikuuta 2021

Treenipäiväkirja

Ostin itselleni joululahjaksi Koiraharrastajan vuosi 2021 -treenikalenterin! Tämä tulee tänä vuonna olemaan rally-tokotreeneissämme tärkeä apuväline Donnan kanssa.

Minulla ei ole aiemmin ollut käytössä treenipäiväkirjaa (tätä blogia lukuunottamatta, tosin tänne ei tule kirjoitettua kaikkien treenien sisältöjä), mutta olen huomannut sen tarpeen erityisesti viimeisen parin kuukauden aikana aloittaessamme Donnan kanssa rally-tokon etävalmennuksen. Meillä saattaa olla useampi keskeneräinen tehtävä työn alla, joten treenien kirjoittaminen ylös helpottaa minua hahmottamaan kokonaisuudet paremmin. Lisäksi treenipäiväkirjaan voin suunnitella tulevaisuutta ja kirjoittaa jokaiselle kuukaudelle päätavoitteet sekä viikkokohtaiset välitavoitteet. Itse aion kirjoittaa viikkotasolla etävalmennuksen tehtävät ylös ja parhaillaan työn alla olevat keskeneräiset tehtävät. Esimerkiksi seuraavan parin viikon aikana aion keskittyä seuraamiseen ja liikkeestä seisomisen harjoitteluun. Seuraaminen on uutena teemana ja liikkeestä seisomisen harjoittelua on takana jo muutama viikko.

Kalenterin vuosikelloon ajattelin kirjoittaa ylös jokaisen kuukauden etävalmennustehtävät (uusi tehtävä tulee joka toinen viikko). Tästä voin kätevästi vilkaista vuoden edetessä mihin asioihin ollaan missäkin kuussa keskitytty ja mitä kannattaisi mahdollisesti seuraavaksi lähteä treenaamaan. Nyt vuosikellossa on vasta tammikuun lokerossa seuraaminen, koska se on tammikuun parin ensimmäisen viikon pääasiallinen teemamme. Toki mukana kulkevat myös vanhat tehtävät, mutta niiden harjoittelusta kirjoitan sitten yksityiskohtaisemmin viikkotasolla jokaisen kuukauden omalle tavoitesivulle.

Vuosinäkymään maalaan tussilla treenipäivät, jotta saan kokonaiskuvan treenipäivien ja lepopäivien määrästä/tasapainosta. 


Viikkonäkymään kirjoitan treenipäivinä treenien sisällöt lyhyesti ylös ja sivun alaosaan tarkemmin sisällöt ja muut huomiot. Alaosassa on kolme kysymystä, joihin voi halutessaan vastata, mutta itse olen käyttänyt alaosan lokeroita lähinnä sekalaisena yhteenvetopaikkana. Kirjoitan treenimuistiinpanot suurin piirtein sille kellonajalle, jolloin treenit aloitetaan, ja tekstin pituudesta riippuen teksti jatkuu sitten niin pitkälle kuin menee. Samalla jää muistiin, mihin aikaan päivästä suurin piirtein ollaan treenailtu. 

Kalenterista löytyy myös mukava määrä tyhjiä muistiinpanosivuja. Yhdelle sivulle olen listannut kaikki alokasluokan liikkeet, jotta voin seurata missä vaiheessa mikäkin liike on. Niputin jotkut toisiaan muistuttavat kylttitehtävät omiksi seteikseen (kylttien numerot liikkeiden perässä suluissa), koska tulen opettelemaan niitä suurin piirtein samaan aikaan. Jokaisen liikkeen/kylttisarjan edessä on laatikko, jonka sisään vedän yhden poikkiviivan silloin, kun liike on "hallussa paikallaan", mutta ei ole vielä aloitettu yhdistää seuraamiseen. Vedän laatikkoon kokonaisen raksin liikkeen ollessa ns. "hallussa", eli liikkeen pystyy tekemään sujuvasti osana seuraamista. *-merkki tehtävän perässä tarkoittaa, että tehtävän harjoittelu on aloitettu, mutta ei vielä täytä poikkiviivan tai raksin kriteerejä. Tällainen luokkakohtainen koostesivu auttaa minua hahmottamaan kokonaiskuvaa ja on tosi motivoivaa, kun saa tehdä uuden merkin jonkun liikkeen kohdalle. :) Lisäksi viereiselle sivulle olen kirjoittanut ylös tähän mennessä jo opetettujen liikkeiden vihjesanat muistiin. Tästä on apua aina kun uusille liikkeille pitää keksiä uusia vihjesanoja. En nimittäin halua että vihjesanat muistuttavat liikaa toisiaan.

Myös Aadan treenit aion tänä vuonna suunnitella paremmin, mutta vähän erilaisen treenipäiväkirjan muodossa. Ajattelin nimittäin kokeilla bullet journalin tyylistä treenivihkoa. Vuoden lopussa sitten selviää, kumpi treenipäiväkirjamuoto sopii minulle paremmin. Esittelen sen myöhemmin, kunhan pääsen vauhtiin. :)

4 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä hieno! *_* Kiinnostaa kovasti tämän ja Aadan bujon eteneminen!

  ...meneekö nuo kuukaudet jotenkin takaperin? :D

  VastaaPoista
 2. Joo siitä Aadan treenibujosta pitää sitten laitella, kun tulee sisältöä. :)

  Missä menee kuukaudet takaperin? Vuosikellossako? Miulla ainakin pisti silmään tuo vuosikello, kun kuukaudet lähtee vastapäivään. Kirjoitin eka tuon seuraamisenkin vasempaan laitaan, mut sitten se pitikin korjata, kun tajusin, että se on "väärin päin" tuohon kelloon nähden. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vuosikello justiin oli jotenkin epäloogisen näköinen ensi silmäyksellä. :D

   Tekisi hirveästi mieli tehdä Sepolle ja Kassiselle bujo. Pitänee kokeilla! Saisi siihen ainakin ostoksia ylös, niin ensi vuoden kissakulut olisi helpompi laskea tarkkaan.

   Poista
  2. Loistavaa, kokeile! 8)

   Poista