maanantai 2. joulukuuta 2019

Mitä Donna osaa?

Donna on jo 11 kk ja noin kolmen viikon päästä pyllerö täyttää vuoden!

Tuumailin tässä yksi päivä, että olen hyvin vähän opettanut Donnalle mitään temppuja. Aadahan osasi saman ikäisenä jo vaikka ja mitä, mutta Donnan kanssa olen keskittynyt enemmän perusasioihin. Eka temppu jonka opetin sille jo ihan pienenä oli istu. Maahan se oppi menemään käskystä kunnolla vasta pari kuukautta sitten. Odottamista on myös vähän tehty, mutta sitäkin hyvin vähän. Mietin jo että enkö tosiaan ole tehnyt sen kanssa mitään, mutta kun tarkemmin ajattelee, niin olen tehnyt ja itse asiassa aika paljonkin. Ihan pellossa tuo koira ei ole sentään elänyt. :)

Kun Donna tuli meille, ajattelin että keskityn sen kanssa aluksi pitkälti perusasioihin. Aadan kanssa lähdin niin nuorena harrastamaan jo lajeja ja kaikki perustaidot tulivat sitten siinä sivussa. Sinänsä siinäkään ei ollut mitään vikaa, mutta halusin nyt silti ottaa Donnan kanssa vähän toisenlaisen lähestymistavan tuleviin harrastuksiin.


TAITOJA ESIM. RALLY-TOKOON
Olen tehnyt vähitellen pikku juttuja ja hiljalleen niistä on lähtenyt kehittymään vähän isompia juttuja. Esimerkiksi olen pennusta asti vahvistanut lähellä pysymistä ja tietoisesti palkannut aina viereeni polven kohdalle. Tämän ansiosta Donna hakeutuu luonnostaan lähelleni ja sen kanssa on ollut nyt aikas helppoa lähteä rakentamaan esimerkiksi seuraamista. Eteen istumista ollaan myös harjoiteltu, tavoitteena on myöhemmin rakentaa siitä eteentulo rally-tokoon. Takalkojen käyttöä ollaan harjoiteltu vasta ihan vähäsen, mutta tarkoituksena on nyt ensi vuonna ottaa nekin mukaan treenirutiineihin.

LEIKKIMINEN/PALKKAUS
Erilaisia palkkauksia ollaan harjoiteltu läpi pentuajan. Donna ei pienenä juurikaan syttynyt vetoleikeistä. Ollaan kuitenkin ahkerasti sen kanssa leikitty lelulla ja nyt se on alkanut vähän jopa taistella lelusta. Mitään kunnon taisteluja sen kanssa ei kuitenkaan saa, mutta se nauttii silti suuresti leluleikeistä. Lelusta on näköjään tullut myös sille tärkeä palkka treenatessa. Nykyään se menee namienkin edelle. Nyt olen viime aikoina opettanut sille lelulle vapautusvihjettä, joka on "okei". Donna oivalsi sanan ihan muutamalla toistolla ja nyt sitä on helppo lähteä jatkojalostamaan vaikka mihin. Sen kanssa voi tehdä esimerkiksi vireenhallintaa, luopumistreeniä tai vapauttaa palkalle treeneissä.

Sosiaalista palkkaa Donna on ottanut hyvin vastaan alusta alkaen ja sitä olen tietoisesti lähtenyt myös rakentamaan. Aadan kanssa en ole ehkä onnistunut sosiaalisen palkan opettamisessa niin hyvin kuin voisi, joten yritän tehdä tämän mahdollisimman huolellisesti Donnan kanssa.

Leikin Donnan kanssa myös paljon ilman lelua. Annan sen possuilla, hyppiä minua vasten ja olla riehakas. Tällä tyylillä me yleensä käydään leikkimässä eri paikoissa. Donna innostuu tällaisesta leikistä kovasti. Se rakastaa myös pomppimista ja hyppii kuin mikäkin vieteriukko.VIRITTELYSANA
Olen opettanut sille myös ns. virittelysanan, jonka tarkoitus on kertoa koiralle että kohta tehdään jotain kivaa. Tässä olen käyttänyt sanaa "reenataanko?"

RAUHOITTUMINEN
Jokainen pidempi harjoitussessio päättyy rauhoittumiseen. Otan sen käsieni väliin ja sanon "rauhassa". Välillä rauhoittuminen kestää vähän pidempään ja välillä se rentoutuu hetkessä. Donna on oivaltanut rauhoittumisen hyvin ja treenit on kiva lopettaa rauhalliseen mielentilaan.

LUOPUMINEN
Luopumista tällä hetkellä harjoitellaan namien kanssa. Tässä riittää vähän työsarkaa, sillä Donna ei millään malta pysyä paikoillaan, vaan lähtee herkästi esimerkiksi tepsuttelemaan tassuillaan tai pomppimaan yms. Tavoitteena on tällä hetkellä opettaa se pysymään paikoillaan edes muutaman sekunnin. :D

2 kommenttia:

  1. Hauska tuo leluton leikki! Donna tuntuu aina niin kiltiltä että jännä kuvitella, miten se siun kanssa kuitenkin riehuu ja pomppii. :D

    Luopumisen opetus kiinnostaa, jos jaksat tehdä siitä oman postauksen. :)

    VastaaPoista
  2. Donna on superkiltti, mutta halutessaan se kyllä osaa olla aikamoinen riiviö. :D <3

    Juu kunhan edistymme niin voisin tehdä postauksen! Eilen illalla taas tehtiin lyhyt pätkä. Se osaa kyllä luopua namista, mutta se ei millään osaa olla paikoillaan. Niin huvittava kaveri. :D

    VastaaPoista