torstai 7. tammikuuta 2016

Kotitehtävien treenausta

Tällä viikolla ollaan treenailtu pentuagilitystä saamiamme kotitehtäviä, jotka olivat pysätyskontaktin opetus (2on2off) ja lähtöasennon opettaminen.

2on2off-asento tarkoittaa sitä, että koiralla on etutassut maassa ja takatassut kontaktiesteellä (puomi, keinu ja A-este). Tätä voi treenata kotona pennun kanssa esimerkiksi laatikon tai muun tason avulla. Meillä laatikon virkaa toimittaa vanha kunnon pesuvati. Jälleen kerran aloitan opetuksen sheippaamalla, että Aada oppisi hakeutumaan asentoon itse eikä minun houkuttelullani. Tämä oli helppo opettaa, koska Aada hakeutuu jo valmiiksi vatin päälle seisomaan. Ainut ero oli vain, että etujalat piti saada lattialle ja takajalat vatille. Tässä pientä pätkää eilisen illan harjoituksistamme.Lähtöasennoksi meille neuvottiin opettaa koira menemään istumaan jalkojen väliin. Aloitin opettamisen yksinkertaisesti houkuttelemalla Aadaa makupalalla oikeaan paikkaan. Vähitellen pienennän käden liikettä, kunnes jätän sen kokonaan pois ja Aada oppii istuutumaan jalkojeni väliin käskysanalla "väli". Alla videota eilisen illan harjoituksistamme, joka sisältää vielä pientä takeltelua. :) Tänä aamuna kun kertailtiin, se meni jo aika sutjakasti.

10 kommenttia:

 1. Hyviä videoita! Mie yritän opettaa Karvanaamaa menemään tarjottimelle istumaan, ja kolmessa viikossa on päästy siihen, että se osaa laittaa yhden etutassun sen päälle. :D Välillä se vaan jättää tassun tarjottimelle suoritusten välissä, ja oon miettiny et miten sen saa nätisti pois siitä, mut tässähän oli hyvä et jos vaan heittää herkun vähän kauemmaksi! Toisaalta häiriintyyköhän sen olematon ajatuskulku siitä, että välillä herkkuja saa tarjottimesta kauemmaks menemällä, vaikka silloin ei nauksauttaiskaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava idea, haluan seuraavan kerran nähdä temppunne kun tulen käymään! :D

   Koirilla ainakin tuo makupalan heitto toimii, sillä saa koiran pois siitä kohteesta ja mahdollisuuden hakeutua uudestaan. Jos Karvanaamalla on tarpeeksi vahvana takaraivossa tuo tarjottimelle hakeutuminen, niin ei varmasti ole haittaakaan. Toisaalta alussa kannattaa nimenomaan vahvistaa tarjottimella oloa. Hankala samaistua tuohon kissan sielunelämään, mikä toimii ja mikä ei. :D Ne on kuitenkin niin erilaisia kuin koirat.

   Poista
  2. Pitää ehkä ens kerralla kokeilla herkun heittämistä! Nyt oon välillä vaan ite siirtänyt sen pois siitä päältä ja se ei varmaan ainakaan tee hyvää... Sithän sen näkee jos se ei tuukaan enää lähelle. :D

   Nyt se tosiaan osaa laittaa yhden tassun, pitää huomenna alkaa palkkaamaan kahdesta tassusta. Hitaasti edetään. :D

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Miun piti muokata kommenttiani mut tabletilla en pystynytkään, vaan poistin sen.. :) Kommenttini meni siis näin:

   Niin tai sitten kutsut sen pois tai houkuttelet lelulla, mikä ikinä sitten toimiikaan Karvanaamalla parhaiten. :) Positiivisen kautta, tuuppimisen se saattaa kokea että hänet houkutellaan tarjottimelle tuupattavaks. :D

   Poista
  5. Joo, pois siirtämistä en paria kertaa enempää kokeillutkaan, kun just rupesin tuota miettimään. Mutta onneksi Naama tuntuu tarvitsevan vähintään puolitoista viikkoa toistoja kaikkeen mahdolliseen, niin ei tullut vahinkoa. :D

   Nyt on tosiaan tehty niin, että mie istun lattialla ja tarjotin on siinä meidän välissä ja se saa palkan tarjottimelle, koska muuten se ei alussa osoittanu minkäänlaista kiinnostusta siihen. Miten sie sait Aadan alunperin kiinnostumaan tuosta pesuvadista?

   Lelut ei Naamaa kiinnosta jos on herkkuja jossain lähellä, mutta tuota poiskutsumista itse asiassa kokeilin alussa niin, että houkuttelin sen herkulla siihen sivulle. Lopputuloksena se vaan jäi sivulle istumaan ja tuijottamaan eikä ollut enää kiinnostunut tarjottimesta, kun sai herkun sen vierestäkin...

   Mutta tuo poisheittäminen vois olla parempi nyt, kun tarjottimen vierelle takaisin hakeutuminen on lopultakin uponnut kaaliin. :D

   Jos tarpeeksi kauan vaan odottaa niin se kyllä ottaa tassun pois, mut siinä odotellessa se saattaa menettää kiinnostuksensa. Eilen keksin ruveta tekemään niin, että jos sillä jää tassu tai kaks tarjottimelle, niin palkkaan uudestaan ja tyrkkään sen palkan aivan kuonon alle, että on pakko vähän peruuttaa että sen saa suuhun.

   Ois kiva tulla joskus katsomaan, miten sie teet Aadan kanssa. Luulen, et kaikki on ainakin paljon nopeatempoisempaa. :D

   Poista
  6. Mie opetin Aadan ensin hakeutumaan seisomaan hiirimaton päälle. Sen jälkeen siirsin hiirimaton vatin päälle ja pikkuhiljaa se alkoi läpsimään tassuaan pesuvatin päälle. Sen jälkeen otin hiirimatpn pois ja Aada tajusi että pesuvati on nyt uusi "kosketusalusta". Siitä pikku hiljaa osittain vahinkojenkin kautta Aada lopulta tajusi, että hänen täytyy pistää etutassunsa vatin päälle.

   Tänään käänsin pesuvatin toisin päin ja kokeilen saisinko sen seisomaan vatin sisälle. Aloitin naksuttelun ihan vaan siitä, että se katsoo vatia. Pikku hiljaa vaikeutan palkkaamalla jalan liikkeistä ja seuraavaksi siitä, että se alkaisi laittaa vähitellen tassujaan vatiin.

   Me tehdään näitä aina aika lyhyissä pätkissä, että vire pysyy päällä. Silloin alussa kun opetin sitä seisomaan hiirimatolle tein sen mokan, että vaikeutin liian äkkiä enkä tajunnut että Aada väsähti ja menetti mielenkiintonsa. Nyt tajuan tehdä lyhyitä pätkiä ja taukoja välissä. :)

   Joo, mie voin seuraavalla kerralla näyttää kun tuut käymään. :) On välillä vallan nopeatempoistakin kun taas välillä jankataan samaa kun homma ei edisty. :D

   Poista
 2. Niin ja mie oon Aadaa pienestä pitäen kannustanut käyttämään omia aivojaan. Se tajuaa heti kun otan naksun ja nameja käteen ja istun vaan hiljaa lsttialla, että nyt hänen pitää tarjota miulle erilaisia juttuja että saa miun kädessä olevan namin. :D Siitä on tullut tosi aloitekykyinen eli osittain siksikin se on oppinut nää vatitemput aika nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aada on ihana! On aivot ja osaa käyttää niitä. :) <3

   Pesuvadin sisällä seisominen on siis periaattessa sama juttu kuin mitä Karvanaaman tarjottimella oleminen? Kerro sitten miten nopeesti se sen oppii? Naama osaa nyt laittaa molemmat etutassut tarjottimelle, pitää varmaan vielä pari päivää tehdä tätä ja sitten kokeilla, saisko se takajalatkin mukaan. Tekis kauheesti mieli edetä nopeemmin ja vaikeuttaa nopeemmin, tehdä just tuo sama moka... On vaikeeta muistaa et se on kuitenkin kymmenvuotias kissa eikä koiranpentu. :D

   Miten pitkiä on Aadan lyhyet pätkät? Meillä naksutteluhetki kestää ehkä max kaks minuuttia kerrallaan. :D Lähinnä siks kun palkkana on raksuja (tai kuivaherkkuja) ja en halua Naaman syövän niitä liikaa, kun ne voi kovettaa mahaa, ja mahaongelmia sillä on omasta takaa. Ainakin se jää aina haluamaan lisää eikä hetket lopu siihen, että se itse kävelisi pois. :)

   Poista
  2. Aika usein kun totean, että tolla penskalla ei oo aivoja ollenkaan. :D

   Joo tää vatiin meneminen on nyt sama kuin siun tarjotintemppu. :) Tänä aamuna kun vähän aikaa kokeilin niin se rupes jo tarjoomaan tassuaan sinne, ei kuitenkaan vielä lähellekkään silleen että olis astumassa vatin sisään. Hirmu pitkään en viittinyt kun oli agitreenit tulossa, että jaksaa siellä tohista täysiä.


   On tosi hyvä kun Karvanaamakin jaksaa vanhoilla päivillään nähdä vaivaa. :D Nuoremman kissan kanssa olis varmaan ihan erilaista. :)

   Mekin naksutellaan max 2 min ja sitten tauko. Joskus otan 10 namia käteen, teen ne ja sit tauko. Yleensä syötän iltaruoat osittain naksutreenillä ja loput sitten muulla tavalla. :)

   Poista