tiistai 27. syyskuuta 2016

Nose work koulutuksessa

Kävin lauantaina PoKSin hallilla Nose work koulutuksessa kuunteluoppilaana. Kouluttajana toimi Elli Kinnunen Koirakeskus Haukkuvaarasta.

Kirjoitan tänne ylös muistiinpanoni, niin minun on helppo palata näihin myöhemmin. Ajattelin käyttää oppimaani hyödyksi kotona aktivointimielessä. Koiran nenätyöskentely on niin älyttömän mielenkiintoista ja tosi hyvä aktivointimuoto energiselle ja vilkkaalle vesikoiran alulle. Olisi myös hauska opettaa Aada tunnistamaan joku haju (esim. kahvi), jota se voisi etsiä. Hajuhommia voi keksiä loputtomiin, vain mielikuvitus on rajana. :)


OPETUKSESTA:
- Alkuopetus lähtee siitä, että yhdistetään tietty haju ruokaan.
- Luo ensin hyvä pohja ruoalla ja etene r a u h a s s a!
- Panosta itsenäiseen työskentelyyn, äläkä tsemppaa ja innosta koiraa liikaa.
- Älä auta koiraa (liikaa). Auttamalla koiraa saadaan avuton koira.
- Alustaa, jossa haju on, kannattaa vaihdella, ettei koira opi etsimään vain tietyn hajuista alustaa. 
- Koira viedään hajulta pois ruoalla houkuttelemalla.

ILMAISUSTA:
- Älä panosta liikaa ilmaisuun! Tämä saattaa johtaa helposti valeilmaisuihin ja niitä voi olla hankala kitkeä pois.
- Keskity ja opettele tarkkailemaan koiraa, kun sen nenä työskentelee. Opettele lukemaan ja näkemään, miten koira käyttäytyy luonnollisesti lähestyessään hajua.
- Toinen vaihtoehto erillisen ilmaisun opettamisen sijaan on vahvistaa koiran omaa tapaa ilmaista. Kun koira yhdistää hajun ruokaan, sen oma luontainen ilmaisu tulee esiin. Tämä oli tosi hyvä pointti!

NENÄN AVAUSHARJOITUS:
Kotona voi harjoittaa/aktivoida koiran nenää piilottamalla huoneeseen nameja eri tasoille. Koira päästetään huoneeseen ja käskysanaa voi halutessaan käyttää (samaa kuin hajua etsimään lähetettäessä). Omistajan rooli on pysyä mahdollisimman neutraalina, eikä saa johdatella liikaa. Jos koira pyytää katseellaan apuja, kannattaa "katsella kaukaisuuteen" ikään kuin itsekin etsisi nameja. Jos koira ei löydä kaikkia herkkuja, se on ihan ok ja koira voidaan pyytää huoneesta pois (meillä kaikki piilot ovat kyllä löytyneet tähän mennessä). Jos koira turhautuu liian vaikeista piiloista, kannattaa aloittaa tosi helpoista paikoista. Jos koiran kärsivällisyys ei riitä, voidaan namit ensin levitellä lattialle ja siitä pikku hiljaa vaikeuttaa. Tärkeintä on, että koira on motivoitunut, sillä on hauskaa ja into etsimiseen säilyy koko harjoituksen ajan.


Ruoan piilottaminen huoneisiin eri tasoille on ihan huikean hieno tapa aktivoida koiraa. Miten en ole tajunnutkaan tätä aiemmin! Innostuin tästä ja olen melkein joka päivä piilottanut osan Aadan ruoasta eri huoneisiin etsittäväksi. On hienoa nähdä, miten intensiivisesti Aada uppoutuu nenätyöhön.

2 kommenttia:

  1. Taisi olla tosi hyvä koulutus! Ja varmaan on ihan parasta koiranväsytystä arki-iltoihin. :)

    Myös Kassisen kanssa on kokeiltu raksujen piilottamista eri paikkoihin, mutta se ei ole Aadan lailla innostunut kokeilusta. :D

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä tosi mielenkiintoinen ja erittäin mahtava kouluttaja! :) Lisää tämmöisiä, kiitos.

    Hah, joo. Kassinen varmaan perustaa enemmän saalistusleikeistä. :D

    VastaaPoista