perjantai 4. marraskuuta 2016

Viralliset lausunnot

Torstaina tuli viralliset lausunnot kyynäristä ja lonkista. Kyynärät 0/0 ja lonkat A/A. Olin ihan onnen kukkuloilla. Jes, miun koira on terve. :)

Aada maastoutuu.
Mutta sitten perjantaiaamuna olin pudota tuolilta ja pärskäyttää kahvit koneen näytölle, kun selkälausunto tuli. LTV1, jakautunut ristiluun keskiharjanne. Ensin hätäännyin ja olin ihan puulla päähän lyöty. En ollenkaan osannut odottaa selkäkuvista löytyvän mitään ihmeellisyyksiä. Toisaalta Aadan vanhempien selkiä ei ole kuvattu, joten eihän mistään voinut olla varma.

Rupesin heti etsimään tietoa netistä. Kyseessä on siis perinnöllinen ja synnynnäinen nikamaepämuodostuma. LTV1 on lievä muutos. Sen ei pitäisi haitata/rajoittaa koiran elämää, eikä muutoksen pitäisi aiheuttaa koiralle minkäänlaisia oireita. Soitin vielä samana päivänä eläinlääkärillemme ja hän katsoi uudelleen kaikki selästä otetut kuvat. Hän oli myös sitä mieltä, että selkämuutos ei tule häiritsemään Aadan elämää.


Kyllä minun mielestäni on niin hyvä tutkituttaa koira! Vaikka tieto lisää tuskaa, on loppujen lopuksi hyvä olla tietoinen koiransa terveydestä. Ja jos mahdollisesti tulevaisuudessa tulee vaikkapa selkäjumeja, niin tiedän mistä ne saattaa mahdollisesti johtua. Tärkeätä on, oli LTV1 tai ei, pitää koiran lihaskunnosta ja -huollosta hyvää huolta.

4 kommenttia:

 1. Onnea, loistavat tulokset lonkista ja kyynäristä! :) Ja onneksi selkäjuttu on noin lievä ettei tule haittaamaan mitään.

  Onko selkä sitten yleisesti ottaen tosi terve espanjanvesikoirilla, kun Aadan vanhempia ei ole kuvattu? Kun eikös ne muuten olleet tosi hyvin tutkittuja kaiken tällaisen yleisemmän krempan varalta?

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :)

  En osaa varmuudella sanoa, kun en hirveästi ole perehtynyt näihin selkähommiin. Miun mielestä espanjanvesikoirilla ei selkäviat ole kovin yleisiä, mutta toisaalta selkiä ei kuvatakkaan yhtä paljon kuin lonkkia ja kyynäriä, eikä se kuulu rodun pevisa-ohjelmaan. Monella koiralla voi olla LTV1, mutta jos se ei vaivaa tai selkää ei muiden luustokuvausten lomassa kuvata, se ei koskaan tule ilmi.

  VastaaPoista
 3. Onnea hyvistä tuloksista :)
  Selkätutkimukset ei kuulu espanjanvesikoirien PEVISA-ohjelmaan, ainakaan tällä hetkellä, mutta tokihan rotujärjestö seuraa koko ajan rodun terveyttä. Tosi hyvä on tutkituttaa koira -olen iloinen kun Aada on tutkittu ja ihanuus on terve :):) Rakkaat terveiset!

  VastaaPoista