lauantai 25. maaliskuuta 2017

Tekniikkatreenejä

Saatiin muutaman viikon takaisista tokokoulutuksista mahtavia neuvoja tokotreeneihimme. Alla on muutama juttu, mitä ollaan viime aikoina puuhailtu. Nämä harjoitukset ovat edistäneet samalla meidän rally-tokotreenejä. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. ;)

ISTU-MAAHANJUMPPA
Muun muassa kaukokäskyissä olennainen asia on asennonvaihtojen nopeus. Meillä istumaannnousut on mielestäni ok, mutta maahanmeno on tähän mennessä ollut hitaamman puoleinen. Tästä lähtien palkkaan vain nopeista suorituksista ja jätän hitaat huomioimatta. Videolla pikkupätkä meidän jumppaa. Kunhan tätä tekniikkapuolta jaksaa harjoitella tarpeeksi paljon, voi hiljalleen lisätä välimatkaa. Jos välimatka huonontaa suoritusta, pitää palata lähemmäs koiraa jatkamaan tekniikkatreeniä. Videolla näkee, että Aada pysyy hyvässä ryhdissä ja takajalat pysyvät paikoillaan. Tokokoulutuksessa Aada lösähti maahan ja takajalat sojotti vähän minne sattui. Sellaisesta asennosta ei luonnollisestikaan onnistu nopea istumaannousu. Liekkö nyt kylmä jäinen maa, mikä sai ryhdin pysymään ruodussa. ;) Tuo maahanmeno saisi varmaan olla vieläkin tehokkaampi, mutta katsotaan mihin me tällä tekniikkaharjoittelulla ajan myötä päästään.


ISTU-MAAHAN PERUSASENNOSSA
Samantyylistä jumppaa kuin kaukokäskyjen istu-maahanjumppa. Käytän istumaannousussa avuksi käsikosketusta, eli Aada koskettaa nenällään kättäni noustessaan istumaan.

PERUSASENTOON TULEMINEN ERI KULMISTA
Tässä harjoitellaan sivulletuloa eri kulmista. Tavoitteena on saada perusasento suoraksi, joka tuppaa meillä välillä Aadan kanssa olemaan vähän vino. Videolla treenataan meille haastavampaa puolta. Oikealle käännyttäessä Aada hakeutuu hyvin oikealle paikalle.


SEURAAMINEN
Meillä alkoi tulla seuraamisessa pientä ongelmaa perusasennosta lähdettäessä. Muun muassa Aadan katse tippui ensimmäisen askeleen jälkeen. Jos taas otin sen lennosta seuruuseen, Aada seurasi minua iloisesti, katse minussa ja juuri oikealla paikalla. Ihan ensimmäisenä videolla näytän tekniikan, jolla tätä ongelmaa korjaan. Kyse on siis siitä, että sanon seuraa-käskyn, mutten lähdekään liikkeelle, vaan palkkaan katsekontaktista (ja samalla pidennän katsekontaktin kestoa). Tämä on auttanut paljon, muttei ole vielä vakiintunut, joten tarvitaan vielä paljon lisää toistoja. Laitoin videolle myös meidän erilaisia takapään käyttöharjoituksia, joista on hyötyä erilaisissa käännöksissä. Kaikenlaiset takajalkojen käyttöharjoitukset ovat hullun hyviä. Huomasin jo viime kerralla rally-tokotreeneissä Aadan tekevän käännökset paljon paremmin, vaikkei olla edes kauhean monesti keretty noita harjoituksia tekemään. Suosittelen!

0:00 – 0:46 Katsekontaktin vahvistamista seuraamisen ensiaskeleille.
0:47 – 1:29 Paikallaan pyöriminen vasemmalle, jolloin koira peruuttaa käyttäen takajalkojaan.
1:30 – 2:25 Opetan Aadalle uutta temppua, jossa sen on tarkoitus kiertää minun ympäri peruuttaen. Käytän vielä tässä vaiheessa namikättä opetuksessa apuna. Kunhan liikerata alkaa sujua vähemmällä käsiavulla, liitän mukaan käskysanan. Videolla on näköjään välillä tahti aika kova, tuon voisi tehdä hitaammin.
2:26 – 3:18 Seuraamista spiraalin muodossa sekä vasemmalle että oikealle. Liikerata pienenee, pienenee, kunnes lopulta pyöritään paikallaan.


2 kommenttia:

 1. Nyt vasta ehdin katsomaan videot. :D

  Miten tärkeää tuo sivulletulo eri kulmista on? Pitääkö kilpailussakin se osata, vai onko se vaan omaa harjoittelua niinkuin ihmisen kiertäminen takaperin?

  Viimeisen videon spiraali näyttää hauskalta! Miten isoa spiraalia ootte tehneet, tuossa teidn pihallako vain? Isosta spiraalista jäisi varmaan hieno jälki, jos kokeilis sitä jollain vähälumisella kentällä missä ei ois vielä muita kulkenut. :)

  VastaaPoista
 2. Tuossa sivulletulo eri kulmista pointtina on lähinnä se, että koira oppisi tulemaan vierelle oikeaan paikkaan mistä suunnasta tahansa. Koira ei saa olla perusasennossa vino, vaan mahdollisimman suora. Tokokokeessa vinosta perusasennosta voidaan vähentää pisteitä. :) Aadan perusasento on välillä vino juuri siitä syystä, etten ole mm. harjoitellut eri kulmista tulemista tarpeeksi. Ja olen välillä palkannut vähän kaikenlaisista perusasennoista.. :)

  Ei olla toistaiseksi tehty kuin tuossa meidän pihalla mitä ollaan pystytty. Kunhan tuo meidän lähin jalkapallokenttä sulaa, niin menen sinne treenaamaan. On tilaa tehdä vaikka kuinka iso spiraali. :D

  VastaaPoista