lauantai 11. maaliskuuta 2017

Tokokoulutus 2/2

Eilen oli PoKSin toinen tokokoulutus. Hieno koulutus jälleen kerran! Ai että kun näistä koulutuksista saa lisää potkua ja motivaatiota treenaamiseen. Tällä kertaa treenattiin Aadan kanssa jääviä liikkeitä (maahanmeno ja seisominen seuraamisen yhteydessä), estehyppyä ja kaukokäskyjä (istu-maahan).

Aloitettiin ensin maahanmeno seuraamisen yhteydessä. Näytin aluksi miten se tällä hetkellä sujuu, jonka jälkeen tehtiin liike kokeenomaisesti. Aadalla oli vielä vire aika korkealla, niin se edisti seuraamisessa, mutta muuten sujui hyvin. Kouluttaja sanoi, että aikalailla 9 suoritus olisi ollut. Tämän jälkeen tehtiin vielä seisominen seuraamisen yhteydessä, mutta se oli meillä vielä hyvin alkeellisella tasolla, joten tehtiin ihan helppoja harjoituksia.


Seuraavaksi tehtiin kaukokäskyt istu ja maahan. Näytin taas ensin kouluttajalle miten liike sujuu, jonka jälkeen tehtiin kokeenomainen suoritus. Kouluttaja sanoi, että 8 suoritus oli. Asennon vaihtoihin pitäisi saada lisää sähäkkyyttä, eli tämä meidän pitää ottaa seuraavaksi projektiksi. Istuminen on ok, mutta maahanmeno on aika hidas.

Halusin viimeisenä kokeilla estehyppyä, koska sitä ei olla päästy tekemään koskaan oikealla hyppyesteellä. Liike meni hyvin, mutta Aada voisi tulla nopeammin sivulle. Sain neuvoksi kasvattaa vauhtia lelun avulla. Kun Aada on hypänny esteen yli, otan lelun esiin ja lähden karkuun. Näin siis harjoittelemme jatkossa. :)

Viimeisenä tehtiin minuutin paikkamakuu. Viime kerralla paikkamakuu meni paljon paremmin. Eilen Aada oli rivissä jotenkin hämillään. Se oli joko väsynyt tai sitten sitä vähän pelotti maata kahden kookkaan mustan koiran välissä. Hyvä sen on kuitenkin tottua, että vieressä voi olla minkä näköisiä ja kokoisia koiria tahansa. Muuten odotus meni ihan ok. Kävin minuutin aikana kerran palkkaamassa ja lähdin lopussa (vahingossa taas mitään ajattelematta) liian aikaisin koiran luo. Aada ei mennyt ekalla (eikä toisella..) käskyllä maahan eikä istumaan, joten nämäkin pitää nyt treenata kuntoon.


Lisäksi sivulletuloa pitää treenata lisää eri kulmista. Tällä hetkellä Aada ei aina tule ihan oikealle paikalle (joko vinoon tai liian eteen), joten se pitää korjata kuntoon seuraavaksi. Kouluttaja myös kehotti seuraavaksi tekemään vähitellen kokeenomaisempia treenejä.

ELI SEURAAVAT PROJEKTIMME:
- Istu-maahanmenojumppaa
- Perusasentoon tuleminen eri kulmista
- Estehyppyyn nopeutta lelun avulla
- Istu ja maahanmenon treenaaminen koiran ollessa sivulla
- Silloin tällöin kokeenomaisempia treenejä, eli aletaan tekemään muutama liike putkeen ennen palkkaa

5 kommenttia:

 1. Vitsit noita korvia kakkoskuvassa. :D

  Siis hei pakko kysyä noista pisteytyksistä, miten ihmeessä ne määäritellään onko kasin vai kympin suoritus? Ja pitääkö pyrkiä kympin suoritukseen ensin, ennen kuin alkaa tekemään kokeenomaisesti, vai voiko palkkaa jo vähentää vaikka oliskin vain kasin suoritus? Treenataanko sitä suoritusta sitten erikseen paremmaksi ja toivotaan, että se muuttuisi samalla kokeenomaisessakin paremmaksi, vaikka siitä ei saakaan palkkaa?

  Tulipa vähän sekavaa mmutta no, ehkä ymmärsit, mitä yritin kysyä. :)

  Nimimerkillä: Kokeilin saada Kassista pyörimään ympäri kaks kertaa ennen palkkaa ja eihän se pyöri vaan jää ekan kierroksen jälkeen miettimään, että tein oikein ja vaadin herkun. :D

  VastaaPoista
 2. Hah, hyvin sain ajatuksistasi kiinni. :D Varo, nyt tulee pitkä vastaus.

  Kokeessa liikkeet arvostellaan 5-10 pisteen välillä (tai 0, mikäli liike hylätään) ja eri liikkeillä on vielä eri kertoimet. Tokon alokasluokassa hyväksytty 1-tulos pitää olla vähintään 160/200 pistettä. Kolmesta 1-tuloksesta saa koulutustunnuksen (esim. alokasluokasta TK1), jonka jälkeen on pakko siirtyä ylempään luokkaan. Ylempään luokkaan voi myös edetä mikäli alemmasta luokasta on saanut vähintään yhden 1-tuloksen (eli ei oo pakko haalia sitä koulutustunnusta).

  Liikkeissä sakotetaan esim. hitaasta suorituksesta, vinosta perusasennosta, edistämisestä/laahauksesta seuraamisessa, koiran äänenkäytöstä, käsiapujen/sanallisten käskyjen käytöstä liikkeen suorituksen aikana jnejne. Pilkunviilauslaji. :)

  Miun mielestä liikkeet/perusasiat kannattaa jo heti alussa opetella mahdollisimman täydellisiksi, koska se helpottaa jatkossa jos aikoo kilpailla ylemmissä luokissa. Mie oon myös sen verran perfektionisti, että kun johonkin ryhdytään, niin se pitää tehdä sitten niin hyvin kuin vain pystytään. :) Mie en halua saada 1-tulosta juuri ja juuri 160 pisteellä.

  Liikkeiden tekniikkaa voi (ja pitää) hioa vaikka ikuisuuden. Kokeenomaisissa treeneissä tehdään liikkeet koiran tason mukaan, eikä niissä puututa virheisiin eikä uusita liikkeitä, koska niin ei kokeessakaan voi tehdä. Pointti on vain se, että koira oppii tekemään monta liikettä putkeen motivoituneesti ja innokkaasti pelkkien sanallisten kehujen voimalla ja oppii tietämään, että superpalkka tulee sitten lopussa. Kokeenomaisia treenejä voi tehdä jo vaikka heti alusta alkaen, mutta mie en oo niin tehnyt (olisi kyllä ehkä kannattanut), koska halusin saada ekaks liikkeet edes suurinpiirtein kasaan.

  Voi Kassinen. :D

  VastaaPoista
 3. Hei ja pakko vielä täsmentää tuota pisteiden vähennyksessä mainitsemaani "käsiapujen/sanallisten käskyjen käytöstä liikkeen suorituksen aikana". Tarkoitan tällä siis tuplakäskyjä. Eli koiran pitää tehdä liikkeet kerrasta tai muuten pisteitä vähenee.

  VastaaPoista
 4. Ohhoh, tosiaan on pilkunviilausta. :D Ei taida olla ihan kaikille sopiva, varmaan on aika iso turhautumisvaara...

  Liikkeiden määrä siis kasvaa kun siirtyy luokasta toiseen? Ja tulee kokonaan uusiakin liikkeitä, niinkin rally-tokossakin?

  VastaaPoista
 5. Kyllä tokoharrastajissa taitaa olla monenlaista rotua, mutta helpoimmalla pääsee miellyttämisenhalua omaavilla roduilla. :)

  Muissa luokissa on noin 10 liikettä ja alokasluokassa arvosteltavia asioita on 8 (7 liikettä + kokonaisvaikutus). Liikkeet vaikeutuu ylemmissä luokissa ja joitakin uusia liikkeitä tulee lisää. Toko on miusta paljon simppelimpää kuin rally-toko siinä mielessä, että vähemmän opeteltavaa ja kokeessa tietää tasan mitä siellä tehdään. Rally-tokossa pelkässä alokasluokassa on 29 kylttiä ja kokeessa voi tulla ihan mitä vaan. :D

  VastaaPoista